ACTIVITAT 4ª: GASTRONOMIA
les nostres receptes
El pagès i el mariner , en bona simbiosi, ens porten com a menú aquests tres plats que mai poden faltar a una taula vilanovina...Per llepar-se els dits!
ESCOLA
|
POBLACIÓ
|
COMARCA
|
SANT BONAVENTURA
|
VILAN OVA I LA GELTRÚ
|
GARRAF
|
PRIMER PLAT: TRINXAT D’ESPIGALLS AMB
BOLETS
|
||
INGREDIENTS:
-
300
g d’espigalls
-
250
g de bolets
-
1
ceba
-
2
patates
-
50
g de bacó
-
Mitja
botifarra negra
|
PROCÉS
D’ELABORACIÓ:
Posem a
bullir dues patates. Quan estan gairebé bullides, hi afegim els espigalls
nets. En una paella, confitem la ceba fins que estigui daurada. Netegem els
bolets, i tallem el bacó i la botifarra a trossets petits. En una altra
paella, hi tirem una mica d’oli i hi posem el bacó. Hi afegim, per aquest
ordre, la ceba, els bolets i la botifarra, i ho anem saltejant tot durant 2-3
minuts. La barreja s’ha de fer a foc mig perquè no salti el bacó. Després, hi
posem els espigalls i les dues patates ja bullides. A la mateixa paella, anem
aixafant les patates amb una espàtula de fusta. Es tracta de trinxar-ho tot
menys els bolets. Deixem que la barreja vagi fent la típica crosta torradeta
de trinxat, i ho anem girant com si fos una truita. Hi posem una mica de sal
tenint en compte que el bacó ja és salat. Al cap d’un minut, ja es pot
retirar del foc. BON PROFIT!
|
|
SEGON PLAT: BULL DE TONYINA DE VILANOVA
|
||
INGREDIENTS:
-
600
g de bull de tonyina sec
-
150
g de patates
-
100
g de mongetes blanques
-
60
g de cargols “cristians” bullits
-
40
g d’ametlles
-
4
grans d’all
-
bitxo
-
la
polpa de 4 nyores
-
oli
d’oliva
-
sal
|
PROCÉS
D’ELABORACIÓ:
Fem una
picada amb la polpa de les nyores, les ametlles, els grans d’all pelats i una
mica d’oli. La barregem amb una mica d’aigua i l’aboquem a la cassola amb oli
ben calent. La sofregim una mica i hi afegim més aigua. Quan comenci a
bullir, hi posem el bull de tonyina net i el bitxo, i ho deixem fer fins que
el bull estigui cuit. A continuació, hi afegim les patates pelades i tallades
a trossos grossos, i els cargols. Quan les patates estiguin cuites, hi afegim
les mongetes bullides, ho remenem una mica i ho deixem coure, tapat, un
parell de minuts més. Ja podem servir-ho. BON PROFIT!
|
|
POSTRES: LLUNES DE VILANOVA
|
||
INGREDIENTS:
-
250
g de mantega
-
150
g de sucre cristal·litzat
-
600
g de farina
-
200
g d’avellanes torrades
-
50
g de llevat en pols
-
1
pell de llimona
-
1
ou batut
-
5
g de sal
-
5
g de canyella
Utensilis:
-
Corró
-
Motlles
rodons
-
Pinzell
de cuina
-
Forn
|
PROCÉS
D’ELABORACIÓ:
Barregem
tots els ingredients, posant-hi la farina al final, fins aconseguir una pasta
dura. Amb el corró, l’anem estirant fins obtenir un gruix d’1 cm aprox.
Després, tallem la pasta en forma de lluna (ho podem fer amb una motlle
d’aquesta forma o fent petits mitjos cercles de forma continuada). A
continuació, pintem les llunes amb l’ou i hi escampem el sucre pel damunt.
Quan acabem, les posem al forn, que haurem preescalfat a 200 graus, i les
coem durant 15 minuts aprox. El resultat són unes boníssimes llunes de
Vilanova! BON PROFIT!
|